قفل درب منزل و عدم اجازه تردد به زوجه
با توجه به قانون مدنی ایران ، اقامتگاه زن اقامتگاه همسر اوست . زن موظف است در منزلی که شوهر تهیه کرده است زندگی کند . و مرد موظف است منزل و اثاثیه آن را مطابق عرف و زندگی خانوادگی زن تهیه کند . اما گاهی در پی اختلافات ، مرد برای جلوگیری از تمکین زوجه و ندادن نفقه قفل درب خانه مشترک را عوض می کند و اجازه تردد و ورود به منزل را به زوجه نمی دهد . در اینصورت با قفل کردن درب منزل مشترک توسط مرد و عدم اجازه تردد به زوجه ، زن می تواند از مرد شکایت کند .
در این مقاله قصد داریم موضوع تعویض قفل درب منزل توسط زوج و پیامدهای این اقدام را مورد بررسی قرار دهیم .
به این نکته توجه کنید “بر اساس قانون مدنی زن موظف به تمکین در مقابل شوهر و پذیرش وی در امور کلی زندگی خانوادگی می باشد “
مقصود از تمکین ، تمکین عام و خاص است . بطور خلاصه تمکین عام ، تبعیت و همدلی با شوهر در امور زندگی و تمکین خاص ارتباط خاص زناشوئی است . این مطلب را در مقاله اختصاص داده شده با موضوع تمکین و کلیه موارد آن دنبال کنید .
یکی از مهم ترین مصادیق تمکین زن از شوهر آن است که زن در همان منزلی که شوهر انتخاب کرده است سکونت کرده و بدون اجازه و اطلاع وی منزل را ترک نکند . زوج نیز ملزم به پرداخت و تامین نفقه زن است.
اکنون با پیش زمینه ای که راجع به نفقه مطرح کردیم به بررسی اصل موضوع عوض کردن قفل درب منزل یا قفل کردن آن و مجوز ندادن به زوجه برای ورود به منزل مشترک توسط زوج می پردازیم . این عمل معمولا به این دلیل انجام می شود که مرد بخواهد علیه زن دعوای الزام به تمکین ارائه نماید و زن را به عدم تمکین محکوم کند و با اثبات آن نفقه زوجه را نپردازد. ولی ، اما و اگری دارد
آن اینکه ، اگر زوج طوری رفتار کند که زمینه تمکین زن فراهم نباشد ، دیگر نمی تواند از این بهانه استفاده کند .
زوجه می تواند به کلانتری مراجعه نماید . و تقاضا کند عوض شدن قفل درب منزل توسط مرد صورت جلسه شود . همزمان می تواند شهودی را هم حاضر و استشهادیه ای مبنی بر تعویض قفل درب منزل توسط مرد تهیه کند . سپس با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضائی با تنظیم شکوائیه با عنوان ترک انفاق ، علیه مرد شکایت کند . و دلایل خود ، مانند صورت جلسه کلانتری و استشهادیه محلی را نیز ضمیمه شکایت خود کند . در این صورت ، اگر دادگاه تعویض قفل درب منزل توسط مرد را احراز کرد ، شوهر را به جرم ترک انفاق محکوم می نماید . مجازات جرم ترک انفاق برابر قوانین و مقررات ، حبس از سه ماه و یک روز تا پنج ماه می باشد. به بیان دیگر با تعویض قفل درب منزل توسط مرد ، در صورتی که زوجه از وی به جرم ترک انفاق شکایت کند ، مرد به مجازات حبس محکوم خواهد شد.
جرم ترک انفاق در صورتی تحقق می یابد که :
اولا : مرد استطاعت مالی کافی برای پرداخت نفقه زوجه خود را داشته باشد و با این وجود از پرداخت نفقه خودداری کند.
ثانیا : زن باید از همسر خود تمکین نموده باشد( مگر شرایط تمکین فراهم نباشد که در مبحث مربوط به تمکین شرایط آن را مطالعه فرمایید ) و استحقاق دریافت نفقه را داشته باشد ..
نکته مهمی که در مورد مجازات جرم ترک انفاق وجود دارد آن است که این جرم ، یک جرم قابل گذشت است و اگر زن از شکایت خود صرفنظر کند ، مرد به مجازات قانونی محکوم نخواهد شد .